Skip to content

ITAM, hjemmearbejde og verden på hovedet…

Nu var det faktisk ikke meningen at jeg ville skrive en ”corona” artikel – jeg mener at vi faktisk har nok at tænke over lige pt. Men når det så er sagt, så er verden bare et andet sted i øjeblikket, navnlig når man tænker på at alle arbejder hjemme og det giver nogen interessante udfordringer i forhold til de IT assets der bruges i denne proces.  

Dette pludselige opståede behov for at virksomheders hele arbejdsstyrke er begyndt at arbejde hjemmefra lægger pres på IT –afdelingen. Her vil jeg tale om nogen af de udfordringer der kommer i forhold til IT assets og processerne omkring dem. 

Processer, der ikke følges

Det første der ryger ud ad vinduet, er processerne, med den undskyldning at ”det er der ikke tid til”. Processerne bliver oftest kun fulgt sporadisk, hvis overhovedet, fordi det pludseligt skal gå meget stærkt. Men lad os spørge os selv, er det fordi mennesker bare ønsker at bryde processer? Eller er det fordi de processer virksomheden har stablet på benene, ikke løbende er blevet tilpasset virksomhedens forandringer?

I min optik, ønsker de fleste faktisk at følge processer, men følge effektive, tidsbesparende processer, der er fulgt med virksomhedens behov.

Så hvis det er nødvendigt for virksomhedens medarbejder at bryde processerne, fordi det skal gå stærkt, er det måske en god ide at se på om IT afdelingens IT-asset processer ikke kunne trænge til en opdatering?

Non-compliance

Det mest sandsynlige resultat, af det manglende fokus på bestillingsprocesserne og virksomhedens IT assetlifecycle , der ryger ud ad vinduet, vil være non-compliance på software. Blindt at ”give adgang til software nu, og løse licensproblematikken senere” er et af de steder hvor processerne sandsynligvis tilsidesættes. 

I min erfaring, kommer “at løse problematikken senere” bare meget sjældent … navnlig i den situation vi oplever nu. 

Det gælder f.eks for værktøjer som Zoom / WebEx / GoToMeeting / Teams osv. Før har det måske kun har været en del af organisationen, der har brugt dem, nu er det så alle. Selvom man nu vælger at købe de nødvendige licenser, hvad gør man så efterfølgende med de overskydende licenser? 

Nu har et midlertidigt licensunderskud, skabt et blivende licensoverskud. Hvordan er din balance? er der omkostningsbesparelser i at ramme rigtigt?

IasS

Den pludselige opståede situation, kræver sandsynligvis at der skal sættes servere op der skal klare det øgende arbejdspres på hjemmearbejdspladser. Skal er opsættes flere Citrix maskiner, skal man bruge gamle fysiske servere der allerede var kørt på lager?

Dette kan være et problem ud fra på performance af de virtualicerings løsninger der allerede findes, citrix, vmWare med videre. Men følger man ikke processen for korrekt bestilling og opsætning af servere risikerer man at bruge forkerte versioner, og underdimensionere løsningerne og dermed tvinger folk til alternative løsninger. 

Samtidigt gælder alle de sædvanlige bekymringer, såsom har ressourcerne været passende størrelse, og bliver de slukket, når de ikke er i brug?

Det er altså ikke kun det økonomiske aspekt indenfor hardware, software og infrastruktur, men tager man ikke den nye situation under overvejelse, vil den normale kapacitet føre til at den samlede performance der lider.

Hvordan kan et overblik over kritiske forretningsservices, deres brug og sammenhæng hjælpe på situationen?

ITAM, IT-sikkerhed og hjemmearbejde

Slutbrugeren, har altid repræsenteret den største risiko, da slutbrugeren altid har været det svageste led i kæden. ITAM spiller i sidste ende en minimal rolle i at beskytte slutbrugeren mod sig selv, men det kan have en positiv indflydelse i forbindelse med viden om det det konkrete end-point. 

Men hvad med nu, hvor Bring Your Own Device (BYOD) arbejdspladser, giver medarbejderne mulighed for at arbejde på virksomhedens netværk og services på deres egne, muligvis ikkesikrede enheder. 

At spore og sikre disse gennem samarbejde med IT-asset management, sikre regelmæssige opdateringer og sikre de bliver behandlet som et virksomhedsaktiver, er afgørende for sikkerheden.

Pludseligt opstået hjemmearbejde og BYOD giver unikke og nye udfordringer for virksomheden. Kunne viden km hvad man har og hvordan det bliver brugt, være med til at løse problemet?

Kunne ITAM medvirke til at løse problemet?

ITAM og COVID-19: Audits i fremtiden

Selv om der er noget amoralsk ved at tjene penge på udbrud af en pandemi, er det sikker at de store softwareleverandører godt ved at denne tid giver mange af de her nævnte situationer, derfor er det ikke usandsynligt at vi efter denne krise er overstået, vil se flere software audits, navnlig på højrisiko software som jeg taler om her

Hvad tænker du??

Der er mange ting at tænke over, denne her situation var der ingen af os der havde regnet med ville ske? Hvad tænker du? Lad os høre fra dig! Giv dit bud i kommentaren på hvad er din(e) største udfordring lige nu?

Vi vil hører gerne dine erfaringer og tanker, måske kan vi krydre dem med nogen af vores erfaringer og viden.

Vi vil gerne spare med jer om jeres ITAM udfordringer, skriv, eller ring til os, allerede idag.